fit lichaam

Klaar voor de zomer met een fit en gezond lichaam

De zomer komt er weer bijna aan, mensen gaan zich nu weer druk maken over hoe ze er in de zomervakantie op het strand bij liggen in bikini of zwembroek. Wanneer je nog wat kilo’s kwijt wilt is dit hét moment om te beginnen. Ga niet meteen 7 keer per week naar de sportschool, maar bouw dit langzaam op en zorg tegelijkertijd voor gezondere gewoontes qua eten en levenstijl. Ga eens wat vaker met de fiets of loop. Kies voor meer groentes op je bord en wat minder vlees of varieer eens met vis, schaal- of schelpdieren. Kleine veranderingen kunnen al een heel verschil brengen, zeker op de lange termijn.

Kom strakker in je vel door krachttraining en fitness

Krachttraining is dé manier om vet te verliezen, spieren op te bouwen en daardoor strakker in je vel te zitten. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je in rust verbruikt. Dit betekent dat iemand met een grote spiermassa meer kan eten zonder aan te komen dan iemand met weinig spiermassa. Krachttraining heeft dus niet allen het voordeel om gezonder en fitter te worden, je kunt ook meer calorieën eten zonder aan te komen. Daarnaast heb je ook meer voedsel nodig als je spiermassa wilt aankomen. Je lichaam heeft namelijk ectra energie nodig naast alle andere lichamelijke activiteiten die energie kosten. Er moet nog voldoende energie over zijn om spieren op te bouwen.

Kies daarom eerst een doel. Wil je eerst afvallen en dan spiermassa opbouwen? Dat kan, maar een betere optie is om eerst spiermassa aan te komen en daarna vetmassa te verliezen. Op die manier kun je makkelijker afvallen omdat je sneller een negatieve energiebalans hebt. Een andere rede om eerst spieren op te bouwen is dat wanneer je kiest om af te vallen, je waarschijnlijk wel wat spiermassa gaat verliezen door het energie tekort. Je lichaam gaat zodra het opmerkt dat je te weinig calorieën binnenkrijgt zo veel mogelijk energie besparen. Omdat spieren onderhouden veel energie kost, breekt je lichaam spierweefsel af en daardoor verlies je spiermassa tijdens het afvallen. Dit kun je deels voorkomen door te zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt en daarnaast regelmatig sport tijdens het afvallen. Helaas zul je het nooit helemaal kunnen voorkomen, omdat er simpel weg meer energie nodig is om spieren te kunnen onderhouden en dat is nou net wat je mist als je wilt afvallen. Wanneer je af gaat vallen, ga je namelijk een stuk lager in je calorieën zitten dan normaal gesproken.

Zorg dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt

Niets is zo vervelend dan goed bezig zijn en geen resultaten zien. Wanneer je aan krachttraining of fitness doet is het erg belangrijk dat je ook je voeding aanpast. Zorg voor voldoende eiwitten, goede (complexe) koolhydraten en gezonde vetten. Gezonde vetten vind je onder andere in vette vis zoals zalm en haring, maar ook in avocado’s noten, zaden en pitten.