snel afvallen

Snel afvallen en het jo jo effect

Ondanks dat overgewicht zich meestal heeft ontwikkeld in de loop van een aantal jaren willen mensen graag snel afvallen. Nadat de beslissing tot afvallen is gemaakt willen mensen snel resultaat, resultaat motiveert! De industrie speelt hier handig op in met de meest rare diëten en beloftes. Een zoektocht op internet geeft aardig wat opmerkelijke beloftes: ‘Afvallen in een week’ of zelfs ‘5 kg afvallen in een week’. Ook zie je de raarste pillen en hulpmiddelen voorbij komen. Deze wonderpillen zouden voorkomen dat er spiermassa verloren gaat tijdens een crashdieet zoals het ‘afvallen in een week’ dieet.. Op de website wordt het gepresenteerd alsof het zo gepiept is. Maar is dit wel zo?

Snel afvallen wel 5 kg in een week

De sterkste belofte is toch wel: snel afvallen wel 5 kilo lichaamsvet in één week te verliezen. Is het mogelijk zoveel lichaamsvet in een week te verliezen? De berekening is vrij simpel: Je lichaam kan één kilo lichaamsvet omzetten naar ongeveer 7000 kcal. Dus om één kilo lichaamsvet te verliezen zul je een week lang een calorietekort van 1000 kcal per dag moeten realiseren. Om vijf kilo lichaamsvet per week te verliezen betekent dit dat je niets meer kunt eten én 2500 kcal uit sport moet verbranden om aan een calorietekort van 5000 kcal per dag te komen. Complete lariekoek dus en onverantwoord om dit soort beloftes aan klanten te doen. Dit blijkt ook uit de rare diëten die op deze sites worden aangeboden. Een voorbeeld hiervan is een dieet waarbij als ontbijt, lunch en avondeten alleen 2 gekookte eieren en wat groente mag worden gegeten! Op een dergelijke dieet zul je gerust gewicht verliezen. Alleen zal een groot deel hiervan vocht en spiermassa zijn.

Snel afvallen en het jo jo effect

Snel afvallen (crashdiëten) betekent een grote beperking van de calorieiname. De meeste crashdiëten hebben een calorieiname van 800 – 1200 kcal (absurde diëten zoals het eierdieet hierboven niet meegerekend). Dit betekent dus voor de gemiddelde man of vrouw een halvering van de calorieiname. Het lichaam ziet een dergelijke grote caloriereductie als een ‘hongerwinter’ en gaat in de ‘overlevingsmodus’. Het zal op de volgende manieren reageren op deze grote caloriereductie:

  • Spierverlies
  • Bij snel afvallen Het lichaam zal beginnen met spieren te gebruiken als energiebron. Het is voor lichaam makkelijk, en in de overlevingsmodus ook nodig, om naast vet ook spieren als energiebron te gebruiken. Ongeveer 40% van het gewichtsverlies in een crashdieet bestaat uit spiermassa. Na een crashdieet ligt de rustverbranding van het lichaam dus lager dan voor het dieet.
  • Langzamere metabolisme
  • Het lichaam gaat bij een grote caloriereductie minder verbranden. Op deze manier kan het langer doen met de hoeveelheid calorieën die het nog wel binnenkrijgt. Dit verklaart ook waarom het vetverlies stopt bij het lang volgen van een caloriearm dieet.
  • Weinig energie
  • Door de zeer lage calorieiname heb je geen fut meer om te sporten. Sporten is het belangrijkste middel om vet te verliezen. Het verhoogt de spiermassa en zorgt voor een caloriereductie door calorieën te verbranden terwijl je normaal kunt eten.
  • Bevordering van vetopslag
  • Tijdens de ‘hongerwinter’ wordt de chemische balans in het lichaam aangepast zodat er na de hongerwinter makkelijker vet opgeslagen kan worden. Het lichaam zorgt op deze manier dat er bij de volgende hongerwinter weer voldoende vet aanwezig is.

De meeste mensen gaan na het crashdieet door met de levensstijl zoals dat voor het dieet werd geleefd. Maar door het crashdieet is het lichaam beter in staat om vet op te slaan, heeft het minder spiermassa en daarmee een lagere rustverbranding en een lager metabolisme. Hierdoor vliegt de vetmassa er weer aan en worden mensen nog dikker dan voor het crashdieet. Ze zullen weer opnieuw beginnen met een crashdieet en snel afvallen. Hiermee is de vicieuze cirkel rond: het jo jo effect.

Verantwoord afvallen

Verantwoord afvallen heeft tijd nodig. Stop met snel afvallen, crashdiëten en de dubieuze hulpmiddelen die fabrikanten en dieetguru’s willen verkopen. Een blijvend resultaat bereik je eenmaal niet in een week. Door gezond eten en genoeg sporten zul je geleidelijk afvallen. En dit zorgt voor een blijvend resultaat zonder jo jo effect. Wat handig is om je beweging een beetje bij te houden is de beste activity tracker of fitbit. Hiermee kun je precies behouden hoeveel je beweegt!

Photo credit: Max